Over De Molenkreek

Wil je een huisje met of zonder ontbijt

Logies De Molenkreek verwelkomt je voor een deugddoende vakantie in de Meetjeslandse Polders. Je kan bij ons terecht in ‘De Keete’, ‘De Schuur’ of ‘De Woonwagen’.

Je kan kiezen of je boekt als vakantiewoning of als kamer met ontbijt.

Als je hier verblijft kan je gratis gebruik maken van onze fietsen en fiets -en wandelkaarten. We hebben ook een bakfiets en een ouder/kindtandem te huur! Verder bieden wij nog tal van extra’s, zoals gratis WIFI, mogelijkheid tot glutenvrij ontbijt enzovoort.

‘De Molenkreek’ is een oude varkens -en koeienboerderij. Op het hof staat er naast het woonhuis en de keete nog een grote graanschuur. In de voorkant van de schuur werd het oude melkhuis omgevormd tot een comfortabel appartement.

Op een boerderij horen natuurlijk dieren. Op onze boerderij kan je ezels, schapen, konijnen, kippen, een eend en enkele poezen vinden.

In de binnentuin is een gezellig terras met een speeltuig voor de kinderen. In de zomer kan je de konijntjes hier in hun zomerverblijf vinden.

De graanschuur achteraan werd volledig winddicht gemaakt waardoor er een aangename speelzaal gecreëerd werd.

Extra’s

Als je bij ons logeert kan je gratis gebruik maken van onze eenvoudige fietsen. Wij hebben 4 herenfietsen en 4 damesfietsen. De knooppuntenkaarten van het Meetjesland en West-Zeeuws Vlaanderen liggen ter beschikking in het logement. Op de website van fietsnet kan je alvast je route uitwerken. Voor het gebruik van de bakfiets en/of de ouder/kindtandem vragen we 15 euro huur per dag.

Om de Molenkreek van nog dichterbij te beleven bieden we het gebruik van ons bootje aan. In deze grote metalen vissersboot kan je heerlijk genieten van het kabbelende water en het ruisen van het riet.

Kinderen zijn hier meer dan welkom! In de binnenhof is een leuke speelplaats met schommel en een glijbaan. Bij regenweer kan je terecht in de speelschuur.

Op vakantie gaan betekent ontspannen. En dit betekent ook kunnen genieten van een heerlijk ontbijt. Wij luisteren graag naar je noden. Zo krijg je bij ons gegarandeerd een glutenvrij ontbijt. We vinden het belangrijk dat jullie zorgeloos aan tafel kunnen schuiven.

Om het ‘s avonds nog gezelliger te maken kan je onze barbecue of vuurkorf gebruiken.

Gezien we zo landelijk wonen is het internetsignaal niet altijd even sterk. Wifi is beschikbaar in alle accommodaties, de koestal en de speelschuur.

Natuurreservaat De Molenkreek

Onze boerderij bevindt zich midden in het Meetjeslandse krekengebied. De Molenkreek vormt een natuurlijke begrenzing van ons ‘hof’.

De Molenkreek is een oude getijdengeul die ontstaan is in de late Middeleeuwen (16de-17de eeuw) door overstromingen van de zoute Westerschelde. De overstromingen van de Westerschelde zorgden voor het ontstaan van de kreken, maar ook voor een groot zoutgehalte (saliniteit) van zowel oppervlakte- als grondwater. In de Molenkreek is er een zeer uitgesproken saliniteit. Van alle kreken in het Meetjesland, maar ook op schaal Vlaanderen is dit de meest brakke kreek die niet meer onder mariene invloed staat.

Sinds 1986 huurt vzw Natuurreservaten het noordelijke deel van de kreek (4 van de 6 ha).

Verlanding zorgt voor een geringe diepte en droogvallende modderplaten tijdens de zomer en het najaar. Die platen oefenen een sterke aantrekkingskracht uit op ruiters en plevieren. Ook specifieke flora vindt hier haar gading, mede door de grote saliniteit van de kreek.

Door het hoge zoutgehalte van de kreek ontwikkelden zich specifieke fauna en flora. Veel van de plantjes die je hier terugvindt, komen b.v. ook in het Zwin voor (enkele voorbeelden: melkkruid, zilte rus, zilte schijnspurrie, zeeaster, zeebies/heen, …).

Het lage waterpeil en de modderplaten in de kreek trekken steltlopers aan. Sommige vinden er de ideale broedplaats, andere komen hier voedsel zoeken tijdens de winter – of doortrekperiode. De meest voorkomende soorten zijn witgatje, tureluur, kievit en kluut. De kluut is hierbij wel de meest opvallende vogel.

Elk jaar mogen we 2 tot 3 koppeltjes verwelkomen die hier komen broeden en hun jongen groot brengen.